-
I hvilket format vil dere ha min logotype?
For beste trykkresultat vil vi ha logotypen i EPS-format, opprettet i Adobe Illustrator som er lagret som en vektorisert EPS-fil. Vi kan selvfølgelig hjelpe deg hvis du ikke har logotypen i EPS-format. Hvis du er usikker er du alltid velkommen til å kontakte oss så hjelper vi deg å kontrollere filene.
-
Hva betyr EPS-fil?
EPS er et digitalt filformat som er vanlige i trykksammenheng og kreves for å gi et trykk i høy kvalitet. Når en EPS-fil er vektorisert betyr dette at den er oppbygget av matematiske formler. Dette gjør det mulig å forstørre/forminske logotypen uten at kvaliteten blir dårligere. EPS-originaler skapes i spesielle program, som for eksempel Adobe Illustrator. Du kan ikke skape vektoriserte EPS-filer i program som Word, Powerpoint eller Paint. Bilder som visas på hemsidor och på internet är inte i EPS-format. Grafikk som ikke er vektorisert kalles for punktgrafikk og er oppbygget av små prikker i et rutemønster. Klikk
her
-
Jeg mangler en EPS-fil. Kan dere gjøre om min logotype til EPS-format?
Ja, vi hjelper deg gjerne med å gjøre om din nåværende logotype til EPS-format hvis du mangler en vektorisert versjon av logotypen. Dette er normalt kostnadsfritt når du bestiller fra oss. Det er viktig at vi får et så bra opplag som mulig når vi skal skape en vektorversjon av logotypen din. Vi vil gjerne ha et stort bilde i jpg, pdf eller tiff-format i så høy oppløsning som mulig. Det er viktig å huske at den vektoriserte versjonen som vi skaper kan skille seg litt ut ettersom den manuelt eller med hjelp av spesiell programvare tegnes om. Eksempel på avvik kan være at vi ikke har eksakt samme typesnitt som den opprinnelige logotypen. Andre forskjeller kan være at små detaljer kan skille seg litt ut. Ettersom du alltid får en korrektur som viser hvordan trykket vil se ut på de ferdige produktene, vil du alltid se resultatet av vektoriseringen innen produktene merkes med logotypen.
Hvis du velger å la Parnass vektorisere din logotype og skape en logotype i EPS-format, skal du tenke på å granske korrekturen din ekstra nøye og lete etter forskjeller i logotypen som du ikke kan akseptere. Eventuelle endringer av logotypen må utføres innen korrekturen godkjennes. Vi tar inget ansvar for feil eller avvik i logotyper som er vektorisert av oss hvis korrekturen er godkjent av deg. Den vektoriserte versjonen av din logotype lagres hos Parnass, og kan anvendes igjen ved framtidige bestillinger.
-
Kan jeg gjøre om min logotype til EPS-format selv?
For å skape en logotype i EPS-format trenger du en spesiell programvare som for eksempel Adobe Illustrator. En vanlig misforståelse er at det holder å plassere eller lime inn en vanlig jpg eller gif-fil i Adobe Illustrator, og så lagre filen i EPS-format. Filen er da i EPS-format, innholdet er ikke vektorisert, men fortsatt i punktgrafikkformat. For å skape en vektorisert EPS-fil må logotypen tegnes om manuelt og så lagres om i EPS-format. Om du skaper en logotype i Adobe Illustrator, må du ikke glemme å endre all tekst til vektor-grafikk ved å velge "Create Outlines" Type-menyen. Det er mulig å skape en vektorisert EPS-fil i Adobe Photoshop, men det holder ikke med å plassere eller lime inn en vanlig jpg eller annet punkgrafikk-fil og så lagre i EPS-format. Logotypen må tegnes om manuelt, og så lagres om i EPS-format.
-
Hvordan kontrollere jeg at min fil er i riktig format?
For å kontrollere at EPS-filen er vektorisert kreves en spesiell programvare som for eksempel Adobe Illustrator. Hvis du mangler Adobe Illustrator så kan du sende filen per e-post til oss på Parnass så kan vi kontrollere filen.
-
Jag kan ikke åpne EPS-filen på min datamaskin. Er det noe galt med den?
Hvis du ikke har dataprogram for grafisk produksjon, som for eksempel Adobe Illustrator eller Free Hand, kan du normalt sett ikke åpne EPS-filer. De fleste brukerne har ikke disse programmene på sine datamaskiner. Mest sannsynlig kan vi åpne filen ettersom vi har programmene som kreves. Hvis vi ikke kan åpne logotypen som du har sendt til oss så kontakter vi deg.
En del kunder blir bekymret for at de sender oss feil fil ettersom de ikke først kan kontrollere selv hvordan filen ser ut. Du behøver ikke bekymre deg ettersom du vil få en korrektur som viser hvordan trykket vil se ut innen produksjonen starter. Skulle det være feil versjon av logotypen som du har send til oss, er det en mulighet for å korrigere dette så lenge korrekturen ikke er godkjent.
-
Finnes det noen filformater man kan unngå?
Vi vil helst ha logotypen som en vektorisert EPS-fil. Hvis du ikke har EPS-fil bruker logotype i pdf tif, jpg eller psd-format fungere hvis de inneholder store bilder på logotypen i høy oppløsning. Vi kan da gjøre om logotypen til EPS-format. Filformater som bør unngås er filer skapt i PowerPoint (ppt), Microsoft Office (doc eller docx). Filer i gif eller bmp-format kan fungere om de inneholder et stort bilde på logotypen, men må endres til EPS-format.
-
Hvordan skal jeg sende logotypen som skal trykkes på produktene?
Send din logotype til oss via e-post med din bestilling til brev@parnass.no
-
Hva betyr PMS/Pantone-farge?
For å forsikre oss om at vi trykker din logo i akkurat den fargen du ønsker, ber vi deg å oppgi PMS-nummer for trykkfargene. PMS står for Pantone Matching System og er en internasjonal standard for trykkfarger. Ettersom det finnes mange nyanser av for eksempel fargen rød vil vi at du angir den eksakte nyansen ved å angi et PMS-nummer.
Hvis du er usikker på hvilken PMS-farge trykket skal ha bør du kontakte reklameavdelingen eller reklamebyrået for dette. Du kan også forhøre deg med trykkeri som eventuelt har hjulpet til med for eksempel visittkort eller brevpapir. Hvis du ønsker dette kan også vi hjelpe deg å velge PMS/Pantone-farge for din logotype. Vi forsøker å finne en farge som er så nær den opprinnelige fargen som mulig, men vi kan aldri gi noen garantier for at fargen stemmer helt overens med den fargen du vanligvis bruker. Tenk på at en viss nyanseendring kan skje ved trykk på visse materialer og på fargede underlag.
-
Hva betyr CMYK/4-fargerstrykk?
CMYK er en forkortelse for grunnfargene, cyan, magenta, gul og svart som anvendes ved 4-fargerstrykk. CMYK/4-fargerstrykk er et fototrykk og du kan trykke et motiv med ubegrenset antall farger, for eksempel et fotografi.